Hoppa till innehåll

Om donatorerna

Vilka var Agneta Prytz-Folke och Gösta Folke?

Agneta Prytz föddes den 5 december 1916 i Göteborg. Hon var skådespelare och revyartist och verkade vid Göteborgs Stadsteater 1942-1946, där hon fick sitt genombrott. Hon spelade i flera revyer uppsatta av Karl Gerhard och Kar de Mumma. Agneta Prytz medverkade i 36 filmer, däribland Bo Widerbergs Kvarteret Korpen och Utvandrarna av Jan Troell. Hon spelade också i föreställningar som Gökboet och Vem är rädd för Virginia Woolf. Agneta Prytz gifte sig 1947 med regissören Gösta Folke.

Gösta Folke föddes den 10 december 1913 i Stockholm men växte upp i Vireda i Småland. Han var regissör och teaterchef i Uppsala och Malmö. Gösta Folke regisserade bland annat My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm och satte inte mindre än 54 gånger upp Rune Lindströms bygdespel ”Himlaspelet” på somrarna i Leksand.

Agneta Prytz-Folke och Gösta Folke gick bort med mindre än tre månaders mellanrum 2008 och hade i sitt gemensamma testamente en önskan om att bilda en stiftelse med ändamål att stödja forskning kring ålderssjukdomar och Alzheimers sjukdom och därmed sammanhängande verksamhet.

Agneta Prytz Folke och Gösta Folke, Uppsala 1951

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.