Om Agneta Prytz-Folke och Gösta Folke

Agneta Prytz föddes den 5 december 1916 i Göteborg. Hon var skådespelare och revyartist och verkade vid Göteborgs Stadsteater 1942-1946, där hon fick sitt genombrott. Hon spelade i flera revyer uppsatta av Karl Gerhard och Kar de Mumma. Agneta Prytz medverkade i 36 filmer, däribland Bo Widerbergs Kvarteret Korpen och Utvandrarna av Jan Troell. Hon spelade också i föreställningar som Gökboet och Vem är rädd för Virginia Woolf. Agneta Prytz gifte sig 1947 med regissören Gösta Folke.

Gösta Folke föddes den 10 december 1913 i Stockholm men växte upp i Vireda i Småland. Han var regissör och teaterchef i Uppsala och Malmö. Gösta Folke regisserade bland annat My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm och satte inte mindre än 54 gånger upp Rune Lindströms bygdespel ”Himlaspelet” på somrarna i Leksand.

Agneta Prytz-Folke och Gösta Folke gick bort med mindre än tre månaders mellanrum 2008 och hade i sitt gemensamma testamente en önskan om att bilda en stiftelse med ändamål att stödja forskning kring ålderssjukdomar och Alzheimers sjukdom och därmed sammanhängande verksamhet.